Study programmes / C-HE Horticultural Engineering / Methodology of sensory analysis
Course code:MSA
Course title in language of instruction:Metodologie senzorické analýzy
Course title in Czech:Metodologie senzorické analýzy
Course title in English:Methodology of sensory analysis
Mode of completion and number of credits:Fulfillment of requirements (2 credits)
(1 ECTS credit = 28 hours of workload)
Mode of delivery/Timetabled classes:full-time, 0/2
(full-time, hours of lectures per week / hours of seminars per week)
Language of instruction:Czech
Level of course:master continuing
Semester:WS 2018/2019 - FH
Name of lecturer:doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. (examiner, instructor, lecturer, supervisor)
Ing. Ludmila Šuderlová (instructor)
Prerequisites:Methods of Food Analysis
 
Aims of the course:To make students acquainted with methodical procedures in the sensory analysis of food. Students acquire the systems of selection sensory panel, application proceeding methods of sensory analysis, organization and conditions of assessment, manners data processing and result interpretation of sensory tasting.
Course contents:
1.Difference methods of sensory analysis (allowance 0/6)
2.Ranking and scaling methods of sensory analysis (allowance 0/6)
3.Magnitude estimation method and assaying methods of sensory profile (allowance 0/6)
4.Selection and training of assessors and experts (allowance 0/6)
5.Public presentation of seminar paper (allowance 0/4)

Learning outcomes and competences:
Generic competences:
 
-ability to apply knowledge
-ability to solve problems
-ability to work independently
-quality concept awareness
-work in team

Specific competences:
 
-Competence in interpretation of sensory data.
-Knowledge of sensory panel selection.
-Methodological competence for sensory analysis of food.
-Skills in proceeding methods of sensory analysis.

Type of course unit:required
Year of study:Not applicable - the subject could be chosen at anytime during the course of the programme.
Work placement:There is no compulsory work placement in the course unit.
Recommended study modules:none
Assessment methods:Participation in seminar exercises.
Seminar paper and public presentation (receipt minimum 75 points from 100 points).
 
Learning activities and study load (hours of study load)
Type of teaching methodDaily attendance
Direct teaching
     practice28 h
     colloquium4 h
Self-study
     preparation of presentation12 h
     writing of seminar paper12 h
Total56 h

Basic reading list
  • INGR, I. -- POKORNÝ, J. Senzorická analýza potravin. 2nd ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007. 101 p. ISBN 978-80-7375-032-9.
  • JAROŠOVÁ, A. Senzorické hodnocení potravin. 1st ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2001. 84 p. ISBN 978-80-7157-539-92007.
  • POKORNÝ, J. Metody senzorické analýzy potravin: a stanovení senzorické jakosti. 2nd ed. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1993. 196 p. ISBN 80-85120-60-7.
Recommended reading list
  • KŘÍŽ, O. -- BUŇKA, F. -- HRABĚ, J. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov: VVŠPV, 2001.
  • Balík J. Metody senzorického hodnocení vín. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
  • Balík J. Principy senzorického hodnocení destilátů 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
  • Balík J. Principy senzorického hodnocení destilátů 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
  • Balík J. Senzorické hodnocení destilátů. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.