Studijní programy / B-Z Zahradnictví
Program: B-Z Zahradnictví
Obor: B-Z-JRPZ Jakost rostlinných potravinových zdrojů
Úroveň kvalifikace:Bakalářský
Forma studia: prezenční
Udělený titul:bakalář
Podmínky pro přijetí:Ukončené středoškolské vzdělání a složené přijímací zkoušky, pokud jsou požadovány.
Kvalifikační předpoklady:Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Více informací naleznete zde.
Uznávání absolvovaných částí studia:Nejsou stanoveny žádné zvláštní předpisy pro uznávání absolvovaných částí studia. Uznávání se řídí Vysokoškolským zákonem č. 111/1998 a Studijním a zkušebním řádem. Více informací naleznete zde.
Profil programu:Bakalářský stupeň studia Jakost rostlinných potravinových zdrojů je zaměřen na získávání teoretických vědomostí a praktických znalostí pro oblast řízení kvality rostlinných potravinových zdrojů a posklizňových technologiích. Z technologických disciplín je kladen důraz na oblast skladování čerstvého ovoce a zeleniny, konzervační metody zpracování, vinařskou technologii a produkci alkoholických a nealkoholických nápojů. Významný prostor je věnován fyzikálně-chemickým a senzorickým postupům hodnocení kvality potravin rostlinného původu. Dalším pilířem studijního oboru jsou ekonomické disciplíny a orientace na management a marketing potravinové produkce.
Studijní výstupy: Znalost potravinářské chemie, biochemie a mikrobiologie.
Znalost parametrů kvality surovin a potravin rostlinného původu.
Znalost metod hodnocení kvality surovin a potravin rostlinného původu.
Schopnost senzorické analýzy potravin.
Znalost řízení kvality a vnitřního auditora systému kvality.
Znalost úchovy, skladování a zpracování zahradnických produktů.
Znalost konzervačních technologií výroby potravin rostlinného původu.
Přehled v systému potravinového práva.
Znalost ekonomických principů a marketingu rostlinných potravinových zdrojů.
Schopnost samostatné odborné a tvůrčí práce.
Uplatnění absolventů:Absolvent nalezne uplatnění ve výrobních podnicích na zpracování a skladování rostlinných potravinových zdrojů, v nápojovém průmyslu, v obchodních a marketingových organizacích s potravinářskými komoditami, v kontrolních laboratořích státní správy, jako manažer kvality potravin v obchodních řetězcích.
Požadavky na ukončení studia:Minimálně 180 kreditů, státní závěrečná zkouška, obhajoba bakalářské práce.
Možnosti dalšího studia:Úspěšní absolventi mohou studovat studijní programy magisterského navazujícího stupně studia.
Podmínky studia:Více informací naleznete zde.
Garant programu:doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.

Do výše 60 ECTS kreditů za akademický rok si student volí z nabídky ostatních studijních programů.

1. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
BOTBotanikazkouška6
POEPodniková ekonomikazkouška6
PMZPotravinářská mikrobiologie pro ZF Izkouška6
ROVJRostlinná výroba pro Jakostzkouška6
ST1Statistika Izkouška6
Skupina předmětů povinně volitelných (nutno odstudovat min. 1 př.)
AJP1Světový jazyk - angličtina pokročilí 1zápočet1
AJSP1Světový jazyk - angličtina středně pokročilí 1zápočet1
NJP1Světový jazyk - němčina pokročilí 1zápočet1
NJSP1Světový jazyk - němčina středně pokročilí 1zápočet1
2. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
AFYJAplikovaná fyzika (JRPZ)zkouška5
BCHJBiochemie pro Jakostzkouška6
JZPJakost živočišných produktůzkouška5
VYTVýpočetní technikazkouška5
ZP1Zahradnická produkce Izkouška6
Skupina předmětů povinně volitelných (nutno odstudovat min. 1 př.)
AJP2Světový jazyk - angličtina pokročilí 2zkouška2
AJSP2Světový jazyk - angličtina středně pokročilí 2zkouška2
NJP2Světový jazyk - němčina pokročilí 2zkouška2
NJSP2Světový jazyk - němčina středně pokročilí 2zkouška2
3. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
JLPJakost potravin v legislativězápočet4
JRPJakost rostlinných produktůzkouška4
MARMarketingzkouška5
OVDOvocné destilátyzkouška4
PCHEPotravinářská chemiezkouška4
SAMSeminář analytických metodzápočet4
ZP2Zahradnická produkce IIzkouška6
Skupina předmětů povinně volitelných (nutno odstudovat min. 1 př.)
OJAVOdborný jazyk - angličtina (VIN a JRPZ)zkouška3
OJNVOdborný jazyk - němčina (VIN a JRPZ)zkouška3
4. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
IAKJInstrumentální analýza v kontrole jakostizápočet4
KBP1Kolokvium bakalářských projektů Izápočet5
POMPodnikový managementzkouška5
TB1Technologické laboratoře I (bc.)zápočet4
Skupina předmětů povinných
PRXPraxe - 3 týdny / 120 hodinzápočet2
Skupina předmětů povinných
PPLProvozní praxe Lednice - 2 týdny / 80 hodinzápočet2
5. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
KBP2Kolokvium bakalářských projektů IIzápočet4
KOMKonzervační metodyzkouška5
KRJKvalitologie a řízení jakostizkouška5
SZPSkladování zahradnických produktůzkouška5
SZZPStroje a zařízení zpracovatelských provozůzkouška5
ZVIZáklady vinařstvízkouška6
6. semestr
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů povinných
GENGenetikazkouška5
SHJSenzorické hodnocení jakostizkouška5
TB2Technologické laboratoře II (bc.)zápočet4
TZOZTechnologie zpracování ovoce a zeleninyzkouška4
Skupina předmětů povinných
BPBakalářská prácezápočet10
Skupiny předmětů pro celý plán
KódNázev předmětuUkončeníKredity
Skupina předmětů volitelných (nutno odstudovat min. 0 kr.)
ENOEnologiezkouška5
LROZLéčivé rostliny v okrasném zahradnictvízkouška5
OHZPOdpadové hospodářství ve zpracovatelských provozechzkouška5
SZRPSkladování a zpracování rostlinných produktůzkouška6
Skupina předmětů volitelných (nutno odstudovat min. 0 kr.)
FROFyziologie rostlinzkouška6
CAOChemie anorganická a organickázkouška6
KODKomunikační dovednostizápočet3
MZVMechanizace zahradnické výrobyzkouška5
SPRSpeciální rostlinyzkouška5
ZOVZáklady ovocnictvízkouška6